Hvad er Brexit?Storbritannien valgte den 23. juni 2016 at stemme om hvorvidt, man skulle forblive medlem af EU eller stemme imod. Det blev til et ja til at forlade EU, med en meget lille forskel på afstemningen. Hhv. 51,9% stemte ja og 48,1% stemte nej.
Den proces, som skal gøre at Storbritannien forlader EU, er formelt gået i gang den 29. marts 2017 da Storbritanniens flertal stemte ja. Indtil selve udmeldelsen er gået igennem, så er Storbritannien dog stadig fuldgyldigt medlem ligesom alle de andre EU-lande. Det er vedtaget at Kommissionen skal forhandle på EU’s vegne, dette er bestemt af Det Europæiske Råd, og selve forhandlingen menes at skulle varer omkring halvandet år. Både Storbritannien og EU har i enighed bestemt at der hurtigst muligt skulle afklares hvilke forhold, som skal gælde for de EU-borgere, som fortsat bor i Storbritannien, men også de britiske borgere, som bor i udlandet. Det har også været et mål af Storbritannien og Irland skulle have afklaret grænseforholdene mellem sig. Der har dog været nogle problemer i forhold til forhandlingerne. Storbritannien har ønsket af forhandle både udtrædelsesvilkårene og forhandlingerne om de fremtidige EU og Storbritannien relationer samtidigt. Men EU ønsker dog at man først får styr på vilkårene for udtrædelsen og Storbritanniens økonomiske forpligtelser, før relationerne kan forhandles. Du kan også besøge Europabevægelsens hjemmeside og læse mere.
|
Hvad mener den danske befolkning om EU?Der er forskellige holdninger til EU i Danmark. Meget af befolkningen, har dog også kun oplevet et Danmark som medlem af EU. Det er dog ikke nødvendigvis derfor at der i Danmark er større tilfredshed med EU end utilfredshed.
Der er visse danske partier, heriblandt DF og Enhedslisten som er imod EU, der er også andre grupper og organisationer, som er imod, herunder Folkebevægelsen mod EU. Der vil dog altid være nogle som er for og nogle som er imod. Man kan i Danmark se, efter Brexit at de danske borgere er blevet mere tilfredse med at være medlemmer af EU fremfor at eventuelt melde sig ud. Der er dog nogle som er imod, herunder Folkebevægelsen mod EU, som efter Brexit udsendte en artikel omkring deres håb for et dansk exit, Daxit. Udmeldelse af EU.De medlemslande, som allerede er medlem af EU, kan ikke blive smidt ud. EU-lande kan dog vælge selv at forlade EU, ligesom situationen nu er med Brexit.
Der er i Lissabon-traktaten ikke nogen bestemmelser, som gør det muligt for et medlemsland at smide et andet medlemsland ud af samarbejdet. Man kan dog i stedet for ophæve nogle af landenes rettigheder midlertidigt, hvis et medlemsland overtræder de værdier, som EU ifølge art 2 er baseret på. Disse værdier, er blandt andet, demokrati, frihed, grundlæggende frihedsrettigheder, retsstatsprincippet og respekt for menneskerettigheder. Et EU-land kan også vælge selv at forlade EU-samarbejdet. Lissabontraktaten har indført en egentlig procedure for, hvordan et land melder sig ud af EU. Denne mulighed er med Lissabon-traktaten blevet indskrevet i art. 50 EU, som bestemmer, at enhver medlemsstat kan beslutte at udtræde af Unionen. Lissabon-traktaten har indført en procedure for, hvordan et land melder sig ud af EU. Lissabon-traktaten trådte i kraft i 2009 og der var ikke nogen procedure for udmeldelse før den trådte i kraft. Det var muligt at melde sig ud af fællesskabet, dog krævede det de andre landes samtykke først. Nu kan det gøres igennem en folkeafstemning, ligesom man så med Storbritannien. Selve udmeldelsen af EU kræver 4 ting. Det første trin: Man meddeler til Det Europæiske Råd, at landet ønsker at udtræde af EU. Det andet trin: Forhandlingsmandat til Kommissionen. Det Europæiske Råd træffer en enstemmig beslutning om retningslinjerne for forhandlingerne af udtrædelse. Det tredje trin: Forhandlingerne. Forhandlingerne om udtrædelsen følger proceduren for forhandlinger om internationale aftaler med tredjelande. Kommissionen, forhandler på EU’s vegne. Det fjerde trin: Afstemning. Parlamentet godkender udtrædelsesaftalen og Ministerrådet vedtager, via afstemning, som godkendt af proceduren, som er fastlagt. Udtrædelseslandet må dog ikke stemme i rådet. |