Hvem er Europa-Parlamentet?Europa-Parlamentet består af 751 medlemmer fordelt fra de 28 medlemslande. Der sidder ikke lige så mange mennesker fra Danmark som der gør fra mange andre lande. Men selvom der ikke sidder så mange, får Danmark en slags rabat, så vi får flere medlemmer end vi egentlig burde have fået i forhold til vores størrelse. På den måde kan vi sige at vi har 1,5 gange flere mennesker end vi burde i forhold til vores størrelse.
I Europa-Parlamentet sidder man ikke efter land, så man har altså ikke en dansker-, spanier- eller en tyskergruppe. Man sidder lidt ligesom i Det Danske Folketing efter politisk overbevisning. Dem kalder man grupper. Europa-Parlamentet i beslutningsprocessenNår Kommissionen er kommet med et forslag til en ny lov og beslutter sig for at sende det videre, sendes det både til Europa-Parlamentet og Ministerrådet. Når det kommer til Europa-Parlamentet skal parlamentarikerne tage stilling til, om de er enige i lovforslaget. Hvis de er enige bliver det stemt videre til vedtagelse i Ministerrådet. Hvis de er enige i ideen, men ikke enige i udformningen, sendes det tilbage til Kommissionen, som hører på parlamentet og derefter laver forslaget om.
Se billeder af Europa-Parlamentet |
Det værste og bedste ved EU
Der er mange meninger om, hvad EU er og hvad EU bør blive til. Hør nogle af de danske europa-parlamentarikere (altså de danske politikere som sidder i EU) tale om, hvad de synes er værst og bedst ved EU.
RejseshowetDu har måske hørt at parlamentet ligger i Strasbourg i Frankrig og det gør det også, sådan næsten da. Det er nemlig sådan, at Europa-Parlamentet til daglig sidder i Bruxelles og omkring hver tredje uge rejser til Strasbourg for at holde store møder. Det er en gammel lov, som dikterer hvor de skal sidde, sådan at man spreder magten ud over de forskellige EU-lande. De fleste lande er ret enige om, at det er rimelig dumt, men det er sådan at Frankrig har veto-ret i lige præcis den sag, og det betyder altså, at hver gang der bliver stillet et forslag om at ændre det, siger de nej, og det er der ikke noget at gøre ved.
Nedenunder kan du se en video med Morten Helveg Petersen, som sidder i Europa-Parlamentet for Radikale Venstre fortælle lidt om, hvordan det fungerer. |