Det Europæiske RådDet Europæiske Råd blev formelt dannet tilbage i 1974, hvor det blev bestemt at der skal holdes topmøder hver gang det er nødvendigt. Meningen med Det Europæiske Råd var at lave et forum eller en klub hvor mange kunne snakke om de store spørgsmål omkring hvordan Europa skulle fungere. Det Europæiske Råd kan siges at være den store drivkraft i EU. Den fastlægger de politiske og politiske prioriteter for hele Unionen. Dermed har Det Europæiske Råd stor indflydelse på alle EU-institutionernes arbejde.
Det Europæiske Råd bestemmer ikke EU's love, men det er med til at udpege de væsentlige spørgsmål, som skal behandles af de lovgivende institutioner, Ministerrådet og Parlamentet. Det Europæiske Råd kan også opfordre Kommissionen til at lave et konkret lovforslag, som skal behandles i Ministerrådet og Parlamentet. Råddet består af alle EU-landenes stats- og regeringschefer. Det vil sige, at Danmark, er præsenteret i Det Europæiske Råd med statsministeren, mens at for eksempel Tysklands repræsentant er Forbundskansleren, og for Frankrig er det den franske præsident, der deltager i Det Europæiske Råd. Desuden deltager to personer fra Europa Kommissionen, som er Formanden og den Højtstående Repræsentant for Udenrigsanliggender og Sikkerhedspolitik. |
FormandenRådet vælger en formand, der fungerer som leder af Det Europæiske Råd. Man kan sidde som formand i 2½ år af gangen. Som leder af Rådet er det vigtigt at man skaber sammenhold i Rådet og sørger for at landene bliver enige i de politiske spørgsmål. Det er også formandens opgave at være ansigtet udadtil. Det vil sige, at når der er store møder f.eks. med USA eller lande i Asien så fungerer formanden som "vores ansigt". man kan også sige at formanden repræsenterer alle EU landene.
På Den Europæiske Unions hjemmeside kan man se hvem, der er formand for Det Europæiske Råd. Tjek det via dette link europa.eu/european-union/about-eu/institutions-bodies/european-council_da
Hvordan arbejder Det Europæiske RådDer afholdes generelt møder i Europarådet 4 gange årligt, Formanden for Rådet kan dog kalde til flere møder hvis der er nogle beslutninger, der haster.
Det er som regel i fællesskab at Rådet træffer beslutninger og afgørelser. I specielle tilfælde, kan der dog ske afgørelse via enstemmighed eller flertal. Under sådanne forhold er det dog kun statslige og regeringschefer, som har stemmeret. Kort forklaring om Det Europæiske Råd fra Kosmos Undervisning.
|